On se kyllä kumma ettei nykyajan ihmisiä kiinnosta omiin asioihinsa vaikuttaminen. Ei viitsitä äänestää missään vaaleissa, ei haluta liittyä asukastoimikuntiin eikä osallistua talkoisiin. Huoltoyhtiön numeron moni sentään viitsii selvittää, ja tuntee ehkä olevansa Suuri Vastuunkantaja kun ilmoittaa yhteissaunan palaneesta lampusta.

Olen ollut kotiäitinä neljä vuotta, ja istunut eri asukastoimikunnissa viiden vuoden ajan. Sinä aikana on tullut huomattua että toimivan asukastoimikunnan ansiosta kaikilla asukkailla on mukavampi olo. Huoltoyhtiö toimii selvästi ripeämmin sellaisissa yhtiöissä, jossa asukkaat ovat keskenään tekemisissä ja tietävät, missä aikataulussa muiden asuntojen pikkuvikoja on korjattu, ja yleensä ympäristökin on siistimpi pihatalkoiden ja istutusten ansiosta.

Viidessä vuodessa on tapahtunut selkeä muutos ihmisten osallistumishalukkuudessa, se on huomattu ihan korkeammallakin, tämä ei ole pelkästään minun mutu-tuntumani. Ennen lähes kaikkiin Hoasin kohteisiin saatiin perustettua toimikunta, tänä vuonna harvoissa paikoissa on kukaan vaivautunut edes perustamiskokouksiin. Mitä ihmettä on tapahtunut?