Noniin, yritänpäs irroittaa ajatukseni privaattielämästäni. Keneltäkään ei ole varmaankaan mennyt ohi silmien Helsingin tapahtumat 9.9. Koska itse olin tapahtumahetkellä ihan muualla, olen yrittänyt muodostaa kuvan taphtuneesta median välityksellä. Yhtään tuttuakaan ei tällä kertaa ollut paikalla, ei edes paikan lähellä.

Tällä hetkellä kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että paikalla oli 200-300 henkilöä, joko osoittamassa mieltä tai ihmetelemässä, ja Helsinkiin maakunnista ilmeisesti lentolehtisten perusteella tilatut poliisia saartoivat heidät Kiasman eteen.  Kaikki silminnäkijät ovat maininneet, että poliiseja oli huomattavasti enemmän kuin ihmisiä aukiolla. Kaikki ovat myös maininneet, että poistumiskäsky annettiin, vaikka ihmiset olivat jo saarrossa, eikä siis oikeasti mitään mahdollisuutta oikeasti poistua. Näistä saartoon joutuneista reilusti yli sata otettiin kiinni ja kuljetettiin putkaan. Yksi painavana perusteena poliisin toiminnalle mainittu vaikeus saada mielenosoituksen järjestäjää kiinni, näyttäytyy kovin kummallisessa valossa luettuanne mielenosoituksen järjestäjän lehdistötiedotteen.

Ihan ikiomaa huomiotani on, että sekä lehdissä että televisiossa on näytetty pitkälti samoja kuvia poliisin bussin oven edessä seisovasta lapsesta ja kolmen poliisin pitelemästä, maassa makaavasta punkkarista ja vieressä seisovasta poliisikoirasta. Ilta-Sanomissa se oli jopa suurennettu kokonaisen sivun kokoiseksi. Voisikohan siitä vetää johtopäätöksen, että sen dramaattisempaa kuva-aiheistoa ei yksinkertaisesti ollut tarjolla? Hesarin dramaattinen kuva miehestä heittämässä puistonpenkkiä avautuu kovin toisella tavalla, kun vilkaiseen Voiman kuvaliitteen.

Mieheni lukeman mukaan joku oli yrittänyt päästä saarrosta pois näyttämällä Kokoomuksen jäsenkorttia. Jos useassa lähteessä mainitut 'anarkistit' (joku voisi vähän selventää sitäkin termiä) olisivat olleet niin villeinä kuin apulaispoliisipäällikkö Jari Liukon mielestä olivat, en usko että kukaan olisi ollut niin hölmö että olisi semmoista mennyt vilauttelemaan.

Surkuhupaisinta tässä lienee, että joka paikassa viitataan 'Vapun mellakkaan' sekä tietysti myös 'makasiinien tuhopolttoon'. Kukaan ei tunnu muistavan että poliisikin joutui myöntämään ettei vappuna mitään oikeaa mellakkaa ollut, ja moniko teistä muuten  tiesi, että makasiinien palon todettiin myöhemmin syttyneen vahingossa? Yhtään surkuhupaisaa taas ei ole se, että poliisi kuvasi ja otti sivullisten ihmisten henkilötietoja ylös ja esti laillisen mielenosoituksen väkivaltaisesti. Taisipa tosiaan poliisi tuoda Asemin kunniaksi Helsingin kaduille tuulahduksen Kiinan demokratiakäsityksestä.

Muoks: Täälläpä on sitten paikallaolleenkin kuvaus.