Joitakin viikkoja sitten istuin pihalla vahtimassa lapsia ja luin hyvää kirjaa, kun alatalon rouva tuli siihen juoruamaan heidän talossaan tapahtuneesta puukotuksesta. En ollutkaan siitä kuullut, ja kysyin keitä siinä heidän seinän takanaan asuikaan. "No niitä vinosilmiä, tietäähän ne" rouva puuskahti. Myönnetään, olin kerännyt antipatioita tätä henkilöä kohtaan jo kesän alusta, mutta silloin vihdoin napsahti.

"Voisitko määritellä sen sanan vinosilmä" pyysin ihan kohteliaalla äänensävyllä, mutta silmä taisi nykiä niin että rouva ymmärsi huolestua.

"Ai miten niin?"

"Minä ihmettelin että mitähän sinä sillä vinosilmällä tarkoitit. Onko se kenties joku koirarotu?"

"Ai miten niin?"

"Kun meidän perheessämme ei käytetä tuollaisia sanoja, minä ajattelin että sinä voisit selventää mitä sinä sillä tarkoitat."

"No niitä naapureitahan minä, mitä lie vinosilmiä."

"Mistä maasta he siis ovat kotoisin, ymmärsin että viittaat vinosilmällä ulkomaalaiseen?"

"Mistäs noista nyt tietää!"

"Tehän olette asuneet tässä jo kolme vuotta, me vuoden. Meidän seinänaapurissa asuu irakilaisia, toisella puolen serbejä, kai tekin nyt olette sen verran naapureidenne kanssa puhuneet?"

"No ei todellakaan olla!"

"Miksi ette?"

Silloin naapurin rouva kaarsi pois, meni kotiinsa tupakoimaan. Minä yritin jatkaa kirjan lukemista, mutta se ei ihan onnistunut. Meidän yhtiössämme ei muuten asu oikeastaan yhtään aasialaissyntyistä perhettä, vain yksi japanilaissuomalainen mies joka ei tällä kertaa ollut kyseeessä.

Vain viikko sen jälkeen meillä oli yökylässä 9-vuotias sukulaispoika, joka osoitti kaukaa meidän ovemme edessä seisovaa poikaa ja sanoi hyvin halveksuvalla äänellä "Tuossa on tuommoinen höpön-höpön -poika". Se poika oli yläkerran eskarilainen, Suomessa syntynyt. Hän tuli hakemaan meidän esikoistamme ulos, niinkuin oikeastaan joka päivä. Sukulaispojan ilme oli hyvin hämmentynyt, kun esikoinen kiskaisi kengät jalkaan ja lähti ulos. Minua itkettää vieläkin. Tuokin sukulaispoika on viettänyt ison osan elämästään Jenkeissä, luulisi että kun on itse ollut maahanmuuttaja, jonkinlaista suvaitsevaisuutta olisi tarttunut.