Tämä on varmaan tuttua juttua kaikille, jotka opiskelevat. Opintotukea parannettiin vasta niin, että asumislisää ja kuukausittain nostettavan lainan määrää nostettiin. Lainasta pitäisi kai tulevaisuudessa saada sitten verovähennyksiäkin. Tiedättekö mitä tuo tarkoittaa perheellisen opiskelijan kannalta? Ei yhtään mitään. Perheellinen opiskelija ei saa opintorahaansa asumislisää, koska on oikeutettu yleiseen asumistukeen, mikä on kyllä ihan reilua. Harva perheellinen opiskelija uskaltaa kuitenkaan tuota lainaa nostaa, joten tuet eivät siis nousekaan. Paperilla tuollaiset aseman parannukset näyttävät varmasti oikein hienoilta, mutta mieluummin sitä söisi kunnolla kuin pyyhkisi pyllyään noilla hienoilla papereilla.

Me emme todellakaan aio nostaa sitä lainaa. Mies tuskin saa heti valmistuttuaan mitenkään häikäisevän korkeaa palkkaa, ja jos siitä palkasta sitten miinustelisi lainanvähennykset, niin tätä samaa köyhyyttä jatkuisi hamaan ikuisuuteen. Lasten kuluttama rahamääräkään ei näytä pienenevän iän myötä. 

Olemme jo pulassa minun opintolainani kanssa. Olen nostanut kaksi erää opintolainaa vuosina -99 ja -00 todellakin äärimmäisessä hädässä, ja nyt ne täytyy maksaa takaisin. Pistivät minut Nordeassa itkemään, eivätkä edes tarjonneet nenäliinaa. Koska perheessä on opiskelija, emme ole oikeutettuja edes toimeentulotukeen. Hassua. Jos mieheni vaikka lietsoisi itsensä kunnon identiteettikriisiin ja lopettaisi opiskelut ja ryyppäisikin vaikka vähän, niin sitten kyllä olisimme oikeutettuja toimeentulotukeen, joka olisi meidän tilanteessamme todellinen parannus.

Äh, mitä minä jupisen. Varmaan kiinnostaa ketään. Mutta lapset muistakaa, vaikka Vanhasen setä sanoisi mitä, älkää tehkö opiskeluaikana lapsia - ellette ole olleet ennen lapsen syntymää 6kk töissä, ettette joudu kituuttamaan minimiäitiyspäivärahoilla.